به گزارش مشرق، با اعمال سیاستهای جدید ارزی دولت، هرگونه خرید و فروش ارز بدون منشا مشخص به مثابه قاچاق ارز تلقی شده است. بعد از التهابات اخیر ارزی بسیاری از افرادی که در سالهای 95 و 96 ارز را به انحاء مختلف از کشور خارج کرده بودند حالا به طمع فروش ارز خارج شده در بازار آزاد با قیمتهای نجومی به دنبال استفاده از روشهای مجرمانه برای ورود قانونی ارز به کشور هستند. به عقیده کارشناسان این روشهای مجرمانه برای ورود ارز در نهایت افزایش عدم ثبات در بازار ارز را در پی خواهد داشت و با عمق بخشی غیر واقعی به بازار غیر رسمی موجب افزایش بیش از پیش قیمت ارز خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
چرا بانک مرکزی لیست ارزبگیران را فقط به کرباسیان داد؟
بر اساس سیاستهای جدید ارزی دولت که از فروردین ماه امسال اجرایی شد، صادرکنندگان کالا به کشورهای عراق و افغانستان از تزریق ارز صادراتی با قیمت رسمی ( 4200 تومان) به سامانه نیما معاف شدهاند. به این ترتیب هرچند صادرات کالا در 4 ماهه نخست سال به کشور عراق 4 برابر شده است اما تکلیف ارزهای حاصل از صادرات کالا به این کشور وضعیا مشخصی ندارد. در واقع صادرکننده میتواند ارز صادراتی خود را به قیمت آزاد در بازار غیر رسمی یا دوم به فروش برساند. همین موضوع به راه نفوذی برای سودجویان تبدیل شد تا به کمک صادرات صوری کالا به کشوری مثل عراق که از تزریق ارز به سامانه نیما با نرخ 4200 معاف شده است، ارزِ در خارج مانده خود را به کشور وارد کرده و به قیمتهایی در کانال 10 هزار تومان به فروش برسانند.
روشهای مدرن دور زدن مقررات ارزی کشور
در نمونه جدیدی که از سوی گمرک باشماق کردستان کشف شده است، صادرکننده صوری فرش قصد داشته محموله پاره سنگ را به کشور عراق صادر کند و به ازای این پروانه صادراتی از حق قانونی ورود ارز به کشور و فروش آن بهره مند شود.
بر این اساس یک شرکت تولیدی، محموله سنگ را فرش 500 شانه اظهار کرده که در ادامه اظهارنامه و برگ توزین(باسکول ورودی) آن قابل مشاهده است. بعد از کشف این موضوع توسط گمرک علیه شرکت متخلف اعلام جرم انجام شده و مراحل قضایی رسیدگی به تخلف مذکور در دادستانی مریوان در دست اجرا میباشد.
اظهار صوری 920 طاقه فرش و صادرات سنگ/اعلام جرم قاچاق علیه متخلفان
در اعلام جرم علیه شرکت متخلف صادرکننده صوری فرش آمده است، شرکت فرش... به نمایندگی از آقای... در یک فقره اظهارنامه تعداد 920 طاقه فرش ماشینی 500 شانه به وزن 27تن در داخل یک دستگاه کامیون جهت صادرات به کشور عراق به گمرک باشماق اظهار کرده است. با بررسی به عمل آمده از درب ورود گمرک مشخص میشود محموله مذکور سنگ(ساختمان) بوده و محموله فرش کالای اظهاری صوری بوده و وجود خارجی نداشته است. در این پرونده با استناد به بند ت و ر ماده 2 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ماده 113 قانون امور گمرکی، جرم محرز و علیه متخلفان اعلام جرم قاچاق انجام شده است.
اطلاعات موجود نشان میدهد در این پرونده پیچیده ارزی 2 شرکت متخلف دیگر نیز حضور داشته اند که قصد تسویه اظهارنامه های صوری صادراتی را داشته اند که علیه آنها نیز اعلام جرم صورت گرفته و در روزهای آتی جزییات کامل پرونده مذکور و اعلام جرم انجام شده به دادستانی مریوان منتشر خواهد شد.